تفاوت دستور تخلیه با حکم تخلیه در چیست؟

در این مطلب از وکیل سایت قصد داریم تا به بیان تفاوت دستور تخلیه با حکم تخلیه بپردازیم. قانون گذار به منظور رونق اقتصادی و تسریع در فرایند تخلیه و جلوگیری از تضرر مالکین جهت تخلیه اماکن مسکونی مقررات ویژه ای در قانون سال ۷۶ در نظر گرفته که در این مطلب به بیان این مقررات خواهیم پرداخت. جهت مشاوره با وکیل ملکی متخصص در امور اجاره با شماره های موجود در وب سایت تماس حاصل فرمایید.

تفاوت دستور تخلیه با حکم تخلیه

حسب قانون موجر و مستاجر مصوب ۱۳۷۶, در صورتی که قرارداد اجاره به پایان رسیده باشد و شرایط شکلی لازم در تنظیم قرارداد وجود داشته باشد مالک می تواند از طریق شورای حل اختلاف یا اجرای ثبت, تخلیه فوری ملک را درخواست نماید. فلسفه به وجود آمدن دستور تخلیه, سرعت در تخلیه املاک می باشد, برخلاف حکم تخلیه که نیازمند رسیدگی و اجرای آن مدت زیادی به طول می انجامد.

تفاوت دستور تخلیه با حکم تخلیه در شرایط صدور

مهم ترین تفاوت دستور تخلیه با حکم تخلیه در شرایط صدور آن هاست, برای آنکه بتوان از مزیت دستور تخلیه موجود در قانون موجر و مستاجر سال ۷۶ استفاده نمود قرارداد اجاره باید واجد شرایطی باشد که به شرح ذیل است:

۱) قرارداد به صورت کتبی با قید مدت باشد.

۲) مدت قرارداد به پایان رسیده باشد.

۳) قرارداد در دو نسخه تنظیم و به امضای دو شاهد رسیده باشد.

۴) در قرارداد چیزی به عنوان سرقفلی قید نشده باشد.

در صورت فقدان هر یک از شرایط لازم برای دستور تخلیه, دیگر امکان تخلیه فوری ملک وجود ندارد مثلا قرارداد شفاهی باشد یا دو شاهد نداشته باشد یا در یک نسخه تنظیم شده باشد و … در این حالت موجر باید تقاضای صدور حکم تخلیه نماید و پس از رسیدگی قضایی در صورت محق بودن وی حکم به تخلیه ملک صادر می شود.

تفاوت دستور تخلیه با حکم تخلیه چیست؟

تفاوت دستور تخلیه با حکم تخلیه در نحوه اجرا

از حیث نحوه اجرا تفاوت دستور تخلیه با حکم تخلیه به شرح ذیل است:

۱) دستور تخلیه به محض صدور قطعی و غیر قابل اعتراض است در حالی که حکم تخلیه غیر قطعی بوده و قابل تجدید نظر در دادگاه عمومی حقوقی می باشد.

۲) پس از صدور دستور تخلیه ظرف ۲۴ ساعت به مستاجر ابلاغ شده و وی مکلف است ظرف سه روز مفاد دستور را اجرا نماید در غیر این صورت مفاد دستور توسط اجرای احکام دادگستری و توسط مامورین کلانتری به اجرا در می آید و حتی اگر مستاجر در محل حضور نداشته باشد یا ممانعت به عمل آورد اثاثیه وی با تهیه لیست اموال به نزدیک ترین انبار عمومی انتقال داده می شود. در حالی که اجرای حکم تخلیه نیازمند صدور اجراییه و گذشت ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ آن و تشکیل پرونده اجرایی و پروسه طولانی اجراست.

نکاتی در باب دستور تخلیه و حکم تخلیه

حسب ماده ۹ قانون شورای حل اختلاف مرجع صدور دستور تخلیه و حکم تخلیه شورای حل اختلاف است مگر آنکه در قرارداد اجاره, سرقفلی قید شده باشد که در این صورت مرجع رسیدگی دادگاه می باشد. مطابق این ماده قاضی شورا با مشورت اعضای در خصوص این دعوا اتخاذ تصمیم می نماید.

چنانچه در زمان اجرای دستور تخلیه به علت وقوع حوادث غیر مترقبه، مستاجر قادر به تخلیه مورد اجاره نباشد و تقاضای مهلت کند، مرجع قضایی با دادن مهلت به مستاجر برای یک نوبت و به مدت حداکثر یک ماه موافقت خواهد کرد.

دعوای تخلیه یک دعوای غیر مالی است.

در این مطلب به بیان چند تفاوت دستور تخلیه با حکم تخلیه پرداختیم و مهم ترین نکات در خصوص این دو دعوا از جمله شرایط شکلی قرارداد اجاره جهت بهره مندی از مزیت دستور تخلیه و نیز طولانی بودن پروسه رسیدگی به حکم تخلیه نسبت به دستور تخلیه را بیان نمودیم. جهت مشاوره با وکیل متخصص اجاره با شماره های موجود در وب سایت تماس حاصل فرمایید.

آخرین نوشته ها