مراحل و شرایط درخواست طلاق از طرف مرد کدامند؟

در این مطلب از وکیل سایت قصد داریم تا به بررسی نحوه درخواست طلاق از طرف مرد و شرایط و مراحل آن بپردازیم. مطابق با قانون مدنی و مطابق با شرع اسلام حق طلاق متعلق به مرد است و وی می تواند هر زمان که بخواهد همسر خود را طلاق دهد لکن نباید تصور کرد که طلاق به همین سادگی است و شارع مقدس به منظور سخت نمودن امر طلاق و ایجاد تعدیل در حقوق زن و مرد اعمال این حق را از سوی مرد منوط به پرداخت کلیه حقوق مالی زوجه نموده تا اعمال حق سبب سوء استفاده نباشد.

طلاق از طرف مرد

درخواست طلاق از طرف مرد

حسب ماده ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی, مرد می‌تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید. مطابق این ماده قانونی اعمال این حق مرد منوط به رضایت زن نیست. در گذشته مرد می توانست با معرفی دو شاهد و پرداخت حقوق مالی زوجه با مراجعه مستقیم به دفاتر طلاق نسبت به طلاق زوجه اقدام کند لکن امروزه قانون گذار به منظور حفظ بنیان خانواده و جلوگیری از طلاق های ناشی از اختلافات جزئی که نهایتا منجر به صلح و سازش و رجوع می شدند طلاق از جانب مرد را منوط به دریافت گواهی عدم امکان سازش از دادگاه نموده که دریافت این گواهی نیز شرایط و مراحلی دارد که قدری امر طلاق از طرف مرد را دشوار ساخته.

مراحل درخواست طلاق از طرف مرد

طلاق از طرف مرد مراحلی دارد به شرح ذیل:

۱) در اولین مرحله مرد باید از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی دادخواست خود را تقدیم دادگاه خانواده نماید.

۲) در مرحله دوم موضوع به داوری ارجاع می شود جهت برقراری صلح و سازش بین طرفین.

۳) در صورتی که مرد اصرار به طلاق داشته باشد و حاضر به سازش با زوجه نباشد باید کلیه حقوق مالی زوجه را بپردازد از قبیل مهریه و نفقه و اجرت المثل ایام زوجیت و…..

۴) در نهایت پس از طی مراحل فوق دادگاه گواهی عدم امکان سازش صادر می کند و طرفین را به دفترخانه طلاق جهت اجرای صیغه طلاق دلالت می دهد که این گواهی ۳ ماه اعتبار دارد و پس از اتمام مدت از درجه اعتبار ساقط است.

شرایط درخواست طلاق از طرف مرد

برای درخواست طلاق از طرف مرد قانون گذار شرایطی مقرر نکرده بلکه مرد هر زمان این اختیار را دارد که همسر خود را طلاق دهد لکن اثبات برخی از شرایط سبب معافیت مرد از پرداخت برخی از حقوق مالی زوجه است مثلا اگر زن ناشزه باشد و حاضر به تمکین نباشد مستحق نفقه نیست. البته این نکته حائز اهمیت است که اثبات هیچ شرطی مسقط حق مهریه زوجه نیست.

مدارک لازم برای درخواست طلاق از طرف مرد

1- اصل سند نکاح ( در صورت نداشتن اصل سند نکاح می توان رونوشت مصدق آن را از دفترخانه صادر کننده دریافت کرد)

۲- اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی زوج

درخواست طلاق از طرف مرد به صورت غیابی

غیبت زن به هیچ عنوان مانع طلاق نیست. در صورتی که زن در جلسات دادگاه حاضر نشود و لایحه دفاعیه هم ارسال نکند و ابلاغ به وی نیز به صورت قانونی باشد رای صادره غیابی محسوب می شود ( حتی اگر اقامتگاه وی مشخص نباشد ابلاغ از طریق انتشار آگهی صورت می پذیرد) و وی می تواند در مهلت مقرر در قانون( ۲۰ روز) نسبت بدان واخواهی نماید.

مهریه در طلاق از طرف مرد

یکی از حقوق زن زمانی که درخواست طلاق از طرف مرد است حق مهریه می باشد. تا زمانی که تکلیف مهریه و نحوه پرداخت آن مشخص نشود دادگاه گواهی عدم امکان سازش صادر نخواهد کرد. مرد مکلف است مهریه زن را به صورت یک جا پرداخت نماید و در صورتی که مرد توانایی پرداخت یکجا نداشته باشد باید دادخواست اعسار و تقسیط مهریه را بدهد در این صورت دادگاه اقساط مهریه را به نحوی که مساعد به حال وی باشد تعیین خواهد کرد. در صورتی که نزدیکی بین زن و مرد اتفاق نیفتاده باشد زن تنها مستحق نیمی از مهر است.

شرایط و مراحل درخواست طلاق از طرف مرد

اجرت المثل و نفقه در طلاق از طرف مرد

زن مستحق نفقه حال و گذشته است و مرد ملکف است نفقه وی را تا پایان عده طلاق رجعی که مدت زمانی حدود سه ماه است به وی بپردازد. البته در مواردی زن بعد از طلاق حق نفقه ندارد مانند طلاق زن باکره یا زنی که یائسه باشد. در صورتی که زن و مرد در خصوص نفقه توافقی داشته باشند طبق توافق عمل می شود.

زن برای اموری که شرعا به عهده وی نبوده می تواند مطالبه اجرت المثل کند که این مبلغ با توجه به وضعیت زندگی زوجین از زمان شروع زوجیت تا طلاق, توسط کارشناس تعیین و پرداخت آن به عهده مرد است.

نحله در درخواست طلاق از طرف مرد

اگر زن به هردلیلی مستحق اجرت المثل ایام زوجیت نباشد و مرد هم دلیلی برای طلاق نداشته باشد باید مالی را به صورت بلاعوض به زن ببخشد که این مال نحله گغته می شود. تعیین مبلغ نحله با دادگاه است.

حضانت در طلاق از طرف مرد

تکلیف حضانت فرزندان نیز ضمن طلاق مشخص می شود. حضانت فرزندان تا ۷ سال با مادر و بعد از آن تا سن بلوغ با پدر است. فرزندان بالغ خود تصمیم می گیرند با کدام یک از والدین زندگی کنند. البته زوجین می توانند در این باب با یکدیگر توافق نمایند و این توافق برای دادگاه محترم است.

شرط تنصیف دارایی در طلاق از طرف مرد

معمولا در سند نکاح یک شرط تحت عنوان شرط تصینف دارایی قید می شود و مطابق این شرط در صورتی که طلاق به درخواست مرد باشد وی مکلف است تا نصف دارایی خود را که بعد از ازدواج بدست اورده به زوجه ببخشد. البته اجرای این شروط منوط به این است که طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف خود و یا سوء رفتار وی نباشد که احراز این امور در صلاحیت دادگاه رسیدگی کننده به درخواست طلاق است.

طلاق از طرف مرد چقدر طول می کشد

رای دادگاه در خصوص گواهی عدم امکان سازش قابل تجدیدنظر و فرجام است بنابراین در صورتی که نسبت به آن اعتراض صورت بگیرد ممکن یک سال به طول بینجامد تا صیغه طلاق در دفترخانه جاری شود. حداقل این مدت ۴ ماه است.

معایب طلاق از طرف مرد

درخواست طلاق از طرف مرد یک حق است لکن اعمال این حق معایبی هم دارد که از جمله مهم ترین آن ها می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

۱) طولانی بودن روند رسیدگی به ویژه زمانی که نسبت به آرای صادره اعتراض صورت گیرد.

۲) مرد موظف است کلیه حقوق مالی زوجه را به شرحی که گفته شد فورا بپردازد.

دادگاه صالح به رسیدگی به درخواست طلاق از طرف زن

دادگاه صالح به رسیدگی به طلاق از طرف مرد دادگاه خانواده محل اقامت زوجه می باشد.

در این مطلب به بیان مراحل و شرایط درخواست طلاق از طرف مرد پرداختیم. در صورت نیاز به مشاوره حقوقی و یا اخذ وکیل طلاق با شماره های موجود در وب سایت تماس حاصل فرمایید.

 

آخرین نوشته ها