شکایت تصرف عدوانی کیفری -مجازات جرم تصرف عدوانی

در این مطلب از وکیل سایت قصد داریم تا در مورد شکایت تصرف عدوانی کیفری مطالبی را بیان نماییم و شما را با شرایط و ارکان تحقق و مجازات جرم تصرف عدوانی آشنا کنیم. این جرم در مواد ۶۹۰ تا ۶۹۳ قانون مجازات اسلامی تعریف شده و از جرایم مربوط به اموال و مالکیت می باشد. وقوع این جرم نیازمند تحقق ارکان و شرایطی است که بدون آن ها قطعا طرح شکایت کیفری تصرف عدوانی بی نتیجه خواهد بود. در ادامه به تفصیل به بیان ارکان این جرم خواهیم پرداخت همچنین می توانید برای مشاوره یا اخذ وکیل کیفری متخصص تصرف عدوانی با شماره های موجود در وب سایت تماس حاصل فرمایید.

شکایت تصرف عدوانی کیفری

جرم تصرف عدوانی چیست؟

این جرم از جمله جرایم علیه اموال و مالکیت است و زمانی رخ می دهد که شخصی بدون رضایت دیگری ملک او را غصب کند و مانع تصرفات مالک در ملک خود شود. برای شکایت تصرف عدوانی کیفری شرایطی لازم است و در صورت عدم حصول شرایط عمل انجام شده وصف مجرمانه نداشته و باید از طریق محاکم حقوقی پیگیری شود. ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی این جرم را بدین شرح توضیح می دهد:

هر کس به وسیله صحنه‌سازی از قبیل پی‌کنی، دیوارکشی، تغییر حد فاصل، امحای مرز، کرت‌بندی، نهرکشی، حفر چاه، غرس اشجار و‌زارعت و امثال آن به تهیه آثار تصرف در اراضی مزروعی اعم از کشت شده یا در آیش زراعی، جنگل‌ها و مراتع ملی شده، کوهستان‌ها، باغ‌ها، قلمستان‌ها،‌منابع آب، چشمه‌سارها، انهار طبیعی و پارک‌های ملی، تاسیسات کشاورزی و دامداری و دامپروری و کشت و صنعت و اراضی موات و بایر و سایر اراضی و املاک متعلق به دولت یا شرکت‌های وابسته به دولت یا شهرداری‌ها یا اوقاف و همچنین اراضی و املاک و موقوفات و محبوسات و اثلاث‌ باقیه که برای مصارف عام‌المنفعه اختصاص یافته یا اشخاص حقیقی یا حقوقی به منظور تصرف یا ذی‌حق معرفی کردن خود یا دیگری، مبادرت نماید یا‌ بدون اجازه سازمان حفاظت محیط زیست یا مراجع ذیصلاح دیگر مبادرت به عملیاتی نماید که موجب تخریب محیط زیست و منابع طبیعی گردد یا اقدام به هر گونه تجاوز و تصرف عدوانی یا ایجاد مزاحمت یا ممانعت از حق در موارد مذکور نماید به مجازات یک ماه تا یک سال حبس محکوم می‌شود. دادگاه موظف است حسب مورد رفع تصرف عدوانی یا رفع مزاحمت یا ممانعت از حق یا اعاده وضع به حال سابق نماید.

تبصره ۱ – رسیدگی به جرائم فوق‌الذکر خارج از نوبت به عمل می‌آید و مقام قضایی با تنظیم صورتمجلس دستور متوقف ماندن عملیات متجاوز را تا صدور حکم قطعی خواهد داد.

تبصره ۲ – در صورتی که تعداد متهمان سه نفر یا بیشتر باشد و قرائن قوی بر ارتکاب جرم موجود باشد قرار بازداشت صادر خواهد شد، مدعی می‌تواند تقاضای خلع ید و قلع بنا و اشجار و رفع آثار تجاوز را بنماید.

ارکان شکایت تصرف عدوانی کیفری

برای تحقق جرم تصرف عدوانی شرایطی لازم است در غیر این صورت عمل انجام شده جرم نیست. از جمله شرایط لازم برای شکایت تصرف عدوانی می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

۱) این جرم فقط در اموال غیرمنقول قابل تحقق است و در صورتی که شخصی مثلا ماشین شما را به تصرف خود دربیاورد نمی توان علیه او شکایت تصرف عدوانی مطرح نمود.

۲) برای طرح شکایت تصرف عدوانی کیفری شاکی باید مالک ملک مورد تصرف باشد برخلاف دعوای حقوقی تصرف عدوانی که خواهان نیاز به اثبات مالکیت ندارد و صرف اثبات سابقه تصرف کفایت می کند.

۳) برای تحقق این جرم تصرف مادی لازم است یعنی متهم در ملک مورد تصرف عملیاتی انجام دهد که نشان دهنده تصرف وی باشد مثل کاشت درخت یا ساختن ساختمان.

۴) عنصر روانی این جرم این است که متصرف به قصد اضرار مالک و با علم به مالکیت وی اقدام به تصرف ملک وی بنماید بنابریان در صورتی که متصرف خود مدعی مالکیت در ملک مزبور باشد و دلایلی دال بر مالکیت خود ارائه نماید موضوع اختلاف در مالکیت بوده و سوء نیت متصرف متصور نیست. این حالت به ویژه زمانی حادث می شود که هر دو نفر مدعی مالکیت ملک با سند عادی باشند.

مجازات تصرف عدوانی

مجازات جرم تصرف عدوانی

قانون گذار حسب ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی مجازات جرم تصرف عدوانی را به شرح ذیل مقرر نموده است:

اولا یک ماه تا یک سال حبس (حسب قانون کاهش حبس تعزیری به نصف تقلیل یافته)

ثانیا رفع تصرف

ثالثا اعاده وضعیت ملک به حالت سابق

جرم تصرف عدوانی در صورتی که ملک خصوصی افراد مورد تصرف قرار گیرد قابل گذشت است بنابراین تعقیب در آن منوط به شکایت شاکی است و با گذشت وی در هر مرحله دادرسی موقوف می گردد.

مرجع صالح برای رسیدگی به شکایت تصرف عدوانی کیفری

مجازات جرم تصرف عدوانی حسب قانون کاهش حبس تعزیزی مصوب ۱۳۹۹ درجه ۷ می باشد که با توجه به اینکه جرایم درجه ۷و ۸ مطابق با قانون آیین دادرسی کیفری مستقیما در دادگاه رسیدگی می شود بنابراین طرح شکایت تصرف عدوانی کیفری در دادگاه کیفری ۲ باید صورت بپذیرد واین دادگاه کلیه مراحل رسیدگی به جرم را انجام می دهد.

در این مطلب از وکیل سایت به بیان برخی از مهم ترین نکات شکایت کیفری تصرف عدوانی پرداختیم و شما را برخی از ابعاد این جرم آشنا کردیم. پیش از طرح شکایت در خصوص این جرم حتما با وکیل کیفری متخصص در این حوزه مشاوره نمایید چرا که هر پرونده شرایط و مدارک خاص خود را دارد و چه بسا طرح شکایت تصرف عدوانی کیفری به ضرر شما باشد و دعوای حقوقی گزینه بهتری باشد. برای مشاوره یا اخذ وکیل کیفری متخصص در این حوزه می توانید با شماره های موجود در وب سایت تماس حاصل  فرمایید.

آخرین نوشته ها