شکایت از کلاهبرداری اینترنتی به چه صورت است؟

در این مطلب از وکیل سایت قصد داریم تا به بیان نحوه شکایت از کلاهبرداری اینترنتی بپردازیم. این جرم از جمله جرایمی است که در فضای مجازی و به کمک اینترنت صورت می پذیرد و مجازات آن به موجب ماده ۷۴۱ قانون مجزات اسلامی رد مال , حبس یا جزای نقدی است. جهت مشاوره در زمینه این جرم می توانید از طریق شماره های موجود در وب سایت با بهترین وکیل کیفری تهران تماس بگیرید.

شکایت از کلاهبرداری اینترنتی

گسترش فضای مجازی و دسترسی اکثریت جامعه به آن و امکان مخفی نمودن هویت باعث شده بسیاری از جرایمی که سابقا تنها به صورت فیزیکی رخ می داد امروزه نسخه مجازی آن نیز پدیدار شود. جرایم علیه اموال علی الخصوص سرقت و کلاهبرداری اینترنتی بسیار شایع هستند و پرونده های زیادی در این خصوص در چند سال اخیر در مراجع کیفری مطرح شده به نحوی که دادگاه ها و دادسراهای تخصصی برای رسیدگی به این جرایم تشکیل شد.

در ادامه به بررسی اینکه کلاهبرداری اینترنتی چیست خواهیم پرداخت و سپس نحوه شکایت از کلاهبرداری اینترنتی ، مرجع شکایت از کلاهبرداری اینترنتی و همچنین ، مراحل پیگیری شکایت از جرم کلاهبرداری اینترنتی را توضیح خواهیم داد.

کلاهبرداری اینترنتی چیست؟

کلاهبرداری حسب قانون مجازات اسلامی و قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری توسل به وسایل متقلبانه برای بردن مال دیگری است و اگر این اقدامات در بستر مجازی و اینترنت باشد تبدیل به کلاهبرداری اینترنتی می شود. ماده 741 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در رابطه با جرم کلاهبرداری اینترنتی چنین بیان می دارد:

“هر کس به طور غیر مجاز از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل محو ، ایجاد یا متوقف کردن داده ها یا مختل کردن سامانه وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند ، علاوه بر رد مال به صاحب آن ، به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد ” .

علاوه بر این ماده ، عنصر قانونی جرم کلاهبرداری در ماده 67 قانون تجارت الکترونیکی نیز به این صورت پیش بینی شده است :

” هر کس در بستر مبادلات الکترونیکی با سوء استفاده و یا استفاده غیر مجاز از داده پیام ها ، برنامه ها و سیستم های رایانه ای و وسایل ارتباط از راه دور و ارتکاب افعالی نظیر ورود ، محو ، توقف داده پیام ، مداخله در عملکرد برنامه یا سیستم رایانه ای و غیره دیگران را بفریبد و یا سبب گمراهی سیستم های پردازش خودکار و نظایر آن شود و از این طریق برای خود یا دیگری وجوه اموال یا امتیازات مالی تحصیل کند و اموال دیگران را ببرد مجرم محسوب و علاوه بر رد مال به صاحبان اموال به حبس از یک تا سه سال و پرداخت جزای نقدی معادل ماخوذه محکوم می شود ” .

مراحل رسیدگی به شکایت از کلاهبرداری اینترنتی

نحوه شکایت از کلاهبرداری اینترنتی

نخستین اقدام بزه دیده در مواجه با این جرم طرح شکایت از طریق دفاتر خدمات الترونیک قضایی است و امروزه دیگر امکان مراجعه حضوری به دادسرا و طرح شکایت وجود ندارد و بایستی شکایت از طریق دفاتر خدمات الترونیک به دادسرای مربوطه ارسال شود. جهت طرح شکایت شاکی باید از قبل در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشید و علاوه بر مدارک هویتی هر گونه مدرکی که در اثبات جرم و پیدا کردن شخص کلاهبردار مفید باشد ضمیمه شکایت خود کند مثلا آدرس سایت یا صفحه ای که از طریق آن کلاهبرداری صورت گرفته و رسید پرداخت وجه و شماره کارت و شماره تلفن طرف و ….

مرجع شکایت از کلاهبرداری اینترنتی

مرجع شکایت از کلاهبرداری اینترنتی دادسرای جرایم رایانه ای است که باید از طریق دفاتر خدمات الترونیک قضایی شکواییه و مدارک خود را به این دادسرا ارجاع نمایید. امروزه تقریبا در کل کشور ارسال دادخواست و شکواییه باید به صورت سیستمی و از طریق دفاتر خدمات الترونیک باشد و به هیچ عنوان شکواییه دستی پذیرفته نمی شود بنابراین از مراجعه مستقیم به دادسرا برای طرح شکایت خودداری بفرمایید.

مراحل رسیدگی به شکایت از کلاهبرداری اینترنتی

پس از ارجاع موضوع به دادسرای تخصصی جرایم رایانه ای این دادسرا با همکاری پلیس فتا تحقیقات لازم را در خصوص جرم انجام می دهد و در نهایت اگر مجموع اتفاقات را مجرمانه تشخیص دهید قرار جلب به دادرسی صادر می کند و پرونده جهت صدور حکم به دادگاه کیفری ارجاع می شود. دادگاه با دعوت از طرفین اقدام به رسیدگی ترافعی می نماید و در صورتی که تحقیقات صورت گرفته از سوی دادسرا را با به صورت قانونی و منطبق با قضیه بداند حکم به مجازات مرتکب صادر خواهد نمود.

در این مطلب در خصوص نحوه شکایت از کلاهبرداری اینترنتی مطالبی را خدمت شما عزیزان ارائه نمودیم. جهت مشاوره با وکلای متخصص این حوزه با شماره های موجود در وب سایت تماس بگیرید.

آخرین نوشته ها