دعوای مطالبه وجه سفته-مشاوره با وکیل سفته

در این مطلب از وکیل سایت قصد داریم به بیان برخی از نکات دعوای مطالبه وجه سفته بپردازیم. در این مطلب ابتدا توضیح مختصری در باب سفته ارائه می کنیم سپس در رابطه نحوه مطالبه و مرجع صالح به رسیدگی به این دعوا و دیگر نکات حقوقی مرتبط با این سند مطالب مفیدی را بیان خواهیم نمود. در صورت نیاز می توانید برای مشاوره با وکیل حقوقی متخصص در زمینه اسناد تجاری و یا اخذ وکیل سفته از طرق ارتباطی موجود در وب سایت استفاده نمایید.

دعوای مطالبه وجه سفته

مقدمه

سفته یکی از انواع اسناد تجاری مذکور در قانون تجارت است و با توجه به مزیت هایی که قانون گذار برای این سند تجاری در نظر گرفته در بسیاری از معاملات مورد استفاده قرار می گیرد. قانون تجارت در ماده ۳۰۷ بیان می‌ دارد: فته‌طلب (سفته) سندی است که به موجب آن امضاکننده تعهد می‌کند مبلغی در موعد معین یا عندالمطالبه در وجه حامل یا شخص معین و یا به‌ حواله‌کرد آن شخص کارسازی نماید. از این تعریف بر می آید که سفته در واقع سندی است عادی که بیانگر تعهد به پرداخت وجه در حق دارنده می باشد. قانون تجارت از سفته به عنوان فته طلب نام برده و مقرراتی برای آن در نظر گرفته از جمله اینکه در صورت سفته باید یک سری موارد خاص قید شود و نیز مقرراتی در باب نحوه انتقال سفته از طریق ظهرنویسی و ضمانت سفته در این قانون وجود دارد. از طرفی طرح دعوای مطالبه وجه سفته نیازمند واخواست می باشد که چیزی شبیه به گواهی عدم پرداخت در چک است. همچنین برای سفته مانند دیگر اسناد تجاری امتیازاتی در نظر گرفته شده برای بهره مندی از این امتیازات می بایست مواعد قانونی رعایت شود. همه این موارد را به تفصیل بیان خواهیم نمود. همچنین برای بهره مندی از مشاوره حقوقی در رابطه با دعوای مطالبه وجه سفته و نیز مشاوره با وکیل سفته متخصص در دعاوی اسناد تجاری می توانید با شماره های موجود در وب سایت تماس حاصل فرمایید.

مندرجات الزامی صورت سفته کدامند؟

برای آنکه یک سند تجاری سفته محسوب شود باید موارد ذیل در صورت سند وجود داشته باشد:

۱) امضا یا مهر صادر کننده

۲) تاریخ صدور سفته

۳) مبلغ سفته که باید با حروف نوشته شود

۴) گیرنده سفته

۵) تاریخ پرداخت

 

نحوه مطالبه وجه سفته(راسا یا به وسیله وکیل سفته)

حال سفته ای به صورت قانونی صادر شده با درج مندرجات الزامی آن ولی در سر رسید مقرر وجه آن کارسازی نشده است در این حالت چه باید کرد؟

در این حالت دارنده سفته باید در اولین اقدام ظرف ۱۰ روز از تاریخ سررسید سند نسبت به ثبت واخواست سفته از طریق دایره واخواست اقدام نماید در این حالت یک نسخه از واخواست برای طرف ارسال می شود. در صورتی سفته بدون تاریخ باشد باید پیش از طرح دعوای مطالبه وجه سفته برای طرف اظهارنامه ارسال شود. از تاریخ ثبت واخواست به مدت یک سال فرصت خواهید داشت تا علیه مسئولان سند دعوای مطالبه وجه سفته طرح کنید. در صورتی که در مهلت مقرر واخواست صورت نگیرد یا در مدت یک ساله طرح دعوا صورت نگیرد سفته از مزایای اسناد تجاری برخوردار نخواهد بود.

مطالبه وجه سفتهمسئولان سند

صادر کننده سفته و ظهرنویسان و ضامن در مقابل دارنده سند مسئولیت تضامنی دارند یعنی دارنده می تواند به همه آن ها مجتمعا یا منفردا رجوع نماید. اگر سفته در وجه حامل باشد برای انتقال آن لازم نیست ظهرنویسی صورت بگیرد ولی اگر در وجه شخص معین باشد حتما برای انتقال باید ظهرنویسی صورت پذیرد.

امتیازات سفته نسبت به دیگر اسناد عادی

همانطور که بیان شد سفته از جمله اسناد تجاری است و قانون گذار برای این دسته از اسناد یک سری مزایا در نظر گرفته است. از جمله این مزایا می توان به صدور قرار تامین خواسته بدون نیاز به تودیع خسارت احتمالی و امکان طرح دعوا علیه کلیه مسئولان سند اشاره کرد. در صورتی که سفته در مهلت مقرر واخواست نشود یا در مهلت مقرر طرح دعوا صورت نگیرد از امتیازات اسناد تجاری برخوردار نیست بنابراین در این حالت فقط می توان به عنوان یک سند عادی علیه صادر کننده طرح دعوا کرد و تامین خواسته نیز نیازمند پرداخت خسارت احتمالی است.

مرجع صالح برای رسیدگی به دعوای مطالبه وجه سفته

مرجع صالح برای طرح دعوای مطالبه وجه سفته بسته به مبلغ آن متفاوت است در صورتی که مبلغ تا ۲۰ میلیون تومان باشد شورای حل اختلاف صالح است و اگر بیش از این باشد دادگاه صالح خواهد بود. همچنین این دعوا باید در محل اقامتگاه خوانده طرح شود مگر آنکه محل پرداخت در سند مشخص شده باشد که در این صورت محکمه آن محل نیز صالح خواهد بود. همچینین سفته برخلاف چک سند لازم الاجرا محسوب نمی شود بنابراین از طریق اجرای اسناد اداره ثبت قابل پیگیری نیست.

 سفته ضمانت یعنی چه؟

وقتی شما یه شخصی سفته می دهید یعنی متعهد شده اید تا مبلغی را به وی بپردازید اما گاهی سفته ای داده می شود ولی هدف پرداخت مبلغ با حصول شرایطی است که اگر شرایط حاصل نشود مبلغ قابل مطالبه نیست. سفته برای ضمانت جزء همین دسته است. مثلا شما برای حسن انجام کار به کارفرما یک برگ سفته می دهید تا در صورتی که اگر در کار تخلفی کردید یا خسارتی به بار آمد از محل آن سفته خسارات جبران شود. در این حالت حتما باید در خود سفته و در قرارداد فی مابین طرفین به این نکته اشاره شود که سفته بابت ضمانت بوده. در صورتی که از سفته ضمانتی سوء استفاده شود قابل پیگیری در محاکم کیفری است و این سفته نوعی امانت محسوب می شود. در صورتی که قصد دارید به هر عنوان سفته ضمانت تنظیم کنید حتما با وکیل سفته متخصص مشاوره نمایید.

وکیل سفته

وکیل سفته کیست؟

دعوای مطالبه وجه سفته با توجه به رواج این سند تجاری در بین مردم بخش عمده ای از پرونده های موجود در دادگستری را شامل می شود به همین دلیل توصیه می شود پیش از هر اقدام قضایی حتما با وکیل سفته و اسناد تجاری متخصص در این حوزه مشاوره صورت گیرد. یک وکیل سفته خوب شخصی است که اولا در زمینه اسناد تجاری تجربه کافی داشته باشد ثانیا علاوه بر تسلط بر قانون تجارت بر دیگر قوانین مرتبط با سفته آگاه بوده و در صورت نیاز با استدلال منطقی و درست مانع تضییع حقوق موکل خود شود.

 

در این مطلب به بیان برخی از مهم ترین نکات دعوای مطالبه وجه سفته پرداختیم. برای بهره مندی از امتیازات این سند بایستی یک سری اقدامات در مواعد مشخص انجام شود در غیر این صورت ممکن برخی از حقوق صاحب سند زایل شود. توصیه ما این است پیش از هر گونه اقدام در این زمینه با وکیل سفته متخصص مشاوره نمایید. وکیل سایت با داشتن تیمی از وکلای با تجربه در زمینه اسناد تجاری آماده است تا شما را در احقاق حقوقتان یاری نماید. جهت مشاوره حقوقی و اخذ وکیل می توانید با شماره های موجود در وب سایت تماس حاصل فرمایید.

آخرین نوشته ها